Što sve voda može

I ove godine povodom Svjetskog dana vode održali smo nekoliko kreativnih radionica na temu "Što sve voda može". Ponovili smo većinu aktivnosti od prošle godine, no dodali smo i neke nove.

Slana i slatka voda I

Potreban materijal: 2 čaše, topla voda ( iz slavine), 3 žlice soli, prehrambena boja

U čašu ulijte 1,5 dl tople vode  i u njoj rastopite 3 žlice soli. U  drugu čašu ulijte malo tople vode i u nju pomiješajte nekoliko kapi prehrambene boje. Polako uz stijenku čaše ulijevajte obojanu vodu u slanu vodu i promatrajte što se događa. Obojana voda trebala bi se podići i ostati na površini slane vode.

slana voda1

Slana i slatka voda

Potreban materijal : 2 plastične čaše, voda, 2 žlice soli, zamrzivač

U čaše ulijte jednaku količinu vode. U jednu čašu stavite 2 žlice soli i miješajte dok se ne rastopi. Obje čaše stavite u zamrzivač. Nakon 2-3 sata provjerite čaše u zamrzivaču. Što se događa. Drugi dan izvadite čaše iz zamrzivača. Je li se voda u obje čaše zamrznula?

slana voda

Boja u toploj i hladnoj vodi

Potreban materijal: 2 šaše, vruća (iz slavine) i hladna voda, prehrambena boja ili 2 fiter vrećice čaja intenzivne boje (šumsko voće, borovnica...)

U čaše ulijte jednaku količinu vode (u jednu čašu vruću, a u drugu hladnu). Istovremeno u svaku čašu kapnite 1 kap boje, ili umočite filter vrećicu čaja. Promatrajte što se događa. U kojoj vodi se boja brže miješa s vodom (u kojoj brže putuje do dna čaše)?

Led i sol

Potreban materijal: kockica leda, sol, komadić špage ili vune

Možemo li komadićem vune podignut kockicu leda? Možemo ako zavežemo omču oko leda i još? Na stol položimo kockicu leda, preko nje stavimo nit vune, posipamo solju i pričekamo 5-10 minuta.  Što će se dogoditi?

sol i led

Filtriranje vode

Potreban materijal: plastična boca; 2 čaše; filter papir (za kavu); šljunak ili kamenčić; sitni pijesak; voda; zemlja; komadići papira, najlona i sl.

Plastičnoj boci odrežemo dno i okrenemo ju naopako. U bocu stavimo filter za kavu, na njega isipamo šljunak i sitni pijesak. U čašu ulijemo vodu, dodamo 1 žlicu zemlje, komadiće papira, najlona i sl. Promiješamo. Zaprljanu vodu izlijemo preko filtera i promatramo kakva će voda iscuriti u čašu postavljenu ispod filtera

filtriranje vode

Maramica u vodi

Potreban materijal: lonac, voda, čaša, papirnata maramica

U lonac natočimo vode (skoro do vrha). U čašu stavimo papirnatu maramicu. Okrenemo čašu i okomito ju spustimo u lonac s vodom. Hoće li se maramica smočiti ?

suha maramica

Papir "drži" vodu

Potreban materijal: čaša, voda,komadić papira za pečenje10x10 cm

Dvije trećine čaše ispunimo vodom, na vrh čaše stavimo papir, prekrijemo dlanom i okrenemo dlan i čašu. Dlan izmaknemo ispod papira držeći čašu u drugoj ruci. U čaši se stvara podtlak, pa papir drži vodu da ne iscuri iz čaše.

papir drzi vodu

Slovo se okrenulo

Potreban materijal: čaša, voda, papir s napisanim slovom (ili strelicom)

Na papiru napišemo slovo ili nacrtamo strelicu koja pokazuje na desnu stranu. Ispred papira postavimo praznu čašu (na udaljenosti oko 5 cm). Učenici trebaju kroz čašu promatrati slovo koje piše na papiru.U čašu točimo vodu. Što se dogodilo sa slovom?

d

Voda svira

Sviranje na bocama i sviranje na ksilofonu uronjenom u vodu.

Ove godine uspjeli smo "uštimati" boce, tako da smo na njima mogli odsvirati jednostavne pjesmice pomoću obojanih nota u skladu s bojama vode u boci.

Koristila sam boce od 1l (Lero sok za razređivanje) a ovo je količina vode u svakoj boci:

C -960 ml

D - 845 ml

E - 690 ml

F -  560 ml

G - 430 ml

A - 360 ml

H - 280 ml

C - 190 ml

voda svira

Slikanje pjenom

Vrlo efektna tehnika slikanja. Pjena za brijanje pomiješa se sa tekućim bijelim ljepilom (Drvofix ili ljepilo za papir). Dodaju se boje po želji. Smjesa se nanosi u debelom sloju plastičnom žlicom. Suši se nekoliko sati.

slikanje pjenom

Integrirani pristup tematskom sadržaju "Voda"

Sviranje na bocama

Ovo je bilo najzabavnije.

sviranje na bocama

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kišni štap

Izrađivali smo "Kišni štap". Za to  nam je trebalo: kartonski tuljci, čačkalice, čavli (4,5 cm), kukuruz kokičar, ljepilo, boje za ukrašavanje.

kisni stap

Kako nastaje kiša?

Potreban materijal:

1 plastična boca

1 staklenka s poklopcem

led

topla voda

Postupak:

Prethodno je potrebno napraviti led . U plastičnu bocu i/ili staklenku nalijemo vruću vodu gotovo do vrha, a zatim ju izlijemo i u boci ostavimo samo malo vode. Na vrh staklenke stavimo poklopac ili tanjurić na koji istresemo kockice leda. Ubrzo će se staklenka zamagliti, a ako iza nje stavimo tamnu podlogu možemo vidjeti kako u njoj nastaje oblak. Kako para dolazi do poklopca tamo se hladi i kondenzira te uskoro počinje kapati kao kiša.

kako nastaje kisa

Oblak od pjene

Potreban materijal:

plastična čaša

pjena za brijanje

prehrambena boja (plava)

kapaljka

voda

Postupak:

U veliku plastičnu čašu nalijemo 2/3 vode, a na vrhu napravimo oblak od pjene za brijanje. Stvorili smo oblak i objašnjavamo učenicima da tek kada oblak postane dovoljno težak iz njega će padati kiša. Na vrhu oblaka kapaljkom  kapnemo malo plave boje i čekamo kada će početi padati kiša.

OBLAK-OD-PJENE

Voda putuje i nosi boju

Potreban materijal:

filter za kavu

flomasteri

plastična čaša

voda

kapaljka

Postupak l:

Filter za kavu izrežemo u oblik kruga, na sredini flomasterom nacrtamo jednu točku bilo koje boje, a oko nje na udaljenosti oko 2 cm nactamo kružnicu flomasterom druge boje. Flomasteri ne smiju biti vodootporni jer onda pokus neće uspjeti. Na središnju točku kapnemo nekoliko kapljica vode i promatramo kako voda putuje papirom i nosi boju.

voda putuje i-nosi boju

Postupak ll:

Filter za kavu izrežemo u traku širine čaše. Pri dnu trake nacrtamo 3 točke različitim flomasterima. Traku stavimo u čašu s vodom i pri tome pazimo da je razina vode ispod ravnine na kojoj su nacrtane točke. Promatramo kako voda počinje putovati trakom.

voda putuje i-nosi boju 1

Voda putuje i nosi boju ll

Potreban materijal:

3-4  bijela karanfila (ivančice ili neko drugo bijelo cvijeće)

3 plastične čaše

prehrambena boja

voda

Postupak:

U čašu ukapajte 20-30 kapljica prehrambene boje i isto toliko vode. Karanfil skratite na duljinu od 15 cm (može i kraće za brže rezultate) i to ukoso i umočite ga u čašu. Nakon nekoliko minuta čašu dopunite toplom vodom. Ostavite nekoliko sati i promatrajte efekte. Najbolji rezultati vidljivi su nakon 24 do 36 sata. Kada skraćujete karanfil radite to pod mlazom vode kako se na mjestu reza ne bi stvorio zračni mjehurić koji će spriječiti apsorpciju vode i boje. Isti rezultati postižu se i sa drugim bijelim cvijećem (ivančica, krizantema...). Još zanimljivije efekte možete postići ako uzdužno prerežete stabljiku cvijeta i svaki dio umočite u čašu s drugom bojom, no stabljika je lako lomljiva pa to treba raditi oprezno.

karanfili

Brojanje i računanje s kapljicama

Brojanje, zbrajanje i oduzimanje do 10 uz pomoć konkreta, u ovom slučaju kamenčića, kapljica na kvačicama i staklenih "kapljica".

matematika

Slova

Pronalaženje i prekrivanje slova, pisanje velikog i malog slova K.

slova1

Igra

Društvena igra s kockom za 2 igrača.

igra

Dan planeta Zemlje

Mala knjiga o Zemlji-1

 

Svjetski dan voda

lgs.axdBudući da je ova 2013.g. Međunarodna godina suradnje na području voda, potrudili smo se obilježiti Svjetski dan voda kroz integrirani dan u odgojno-obrazovnoj skupini u kojoj radim. Za tu priliku osmislili smo niz aktivnosti:

• VODA SVIRA - slušanje i prepoznavanje zvukova koje stvara voda (šum rijeke, kiše, potoka, slapa, zvuk skoka u vodu..)
• SVIRANJE NA BOCAMA - sviranje na bocama napunjenim vodom (različite razine) i prepoznavanje visokih i niskih tonova
• KIŠNI ŠTAP - izrada instrumenta
• PUTOVANJE JEDNE KAPLJICE - animirani edukativni film
• VODA - ppt prezentacija
• HOKUS POKUS - KOJEG JE OBLIKA VODA
                                - TRI LICA VODE
                                - OBLAK I KIŠA
                                - BOJA U TOPLOJ I HLADNOJ VODI
                                - VODA PUTUJE I NOSI BOJE
• KOLIKO IMA KAPLJICA?
• BROJIM I BOJAM
• ZBRAJAMO I ODUZIMAMO KAPLJICE zbrajanje i oduzimanje staklenih kapljica na predlošku i upisivanje rezultata
• SVAKA KAP JE BITNA
• TAJNE I ZGODE NESTAŠNE VODE - animirani edukativni film
• IZRADA ZIDNOG PLAKATA
• JE LI SVAKA PLAVA BOJA JEDNAKO PLAVA?
• SLIKANJE VODENIM BOJAMA - tonovi plave boje
• IZLOŽBA UČENIČKIH RADOVA
• EVALUACIJA - RAZGOVOR S UČENICIMA

Za ovu priliku izradili smo i Malu knjigu o vodi i nekoliko predložaka za računanje i igru sa slovima koje možete klikom na sličicu preuzeti u pdf formatu. Prezentaciju Voda možete preuzeti ovdje.

MALA KNJIGA O VODI-1Brojim kapljice - predložak

Pinterest

Follow Me on Pinterest
Creative Commons License
Igram se i učim by Dubravka Kocanjer is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Based on a work at http://igramseiucim.com/