Globalno čitanje

Program ≠ metoda

helena cita

Program globalnog čitanja koji je osmislila i razvila Patricia Logan Oelwein (SAD) namijenjen je poučavanju čitanja djece s Down sindromom.Temelji se na njihovoj vještini vizualnog učenja. Poznat je i pod nazivom "rano čitanje" i "čitanje prije govora". Treba naglasiti da se ovdje radi o programu a ne o metodi. Iako je rađen za djecu s Down sindromom, ovaj program se pokazao vrlo dobar i u radu s drugom djecom s poteškoćama u razvoju, osobito s djecom s autizmom kao i svima ostalima kojima pogoduju vizualne metode učenja. Iako je primarno nastao kao program za poučavanje čitanja danas se često koristi s ciljem poticanja razvoja govora. S provođenjem ovog programa započela sam 2007.g. u odgojno-obrazovnoj skupini za učenike s umjerenom mentalnom retardacijom. Cilj mi je bio provjeriti u praksi koliko se može postići njegovom primjenom u postojećim uvjetima odgoja i obrazovanja.

Zašto globalno čitanje?

Čitanje je često jedan od prioritetnihi ciljeva koji roditelji djece s poteškoćama u razvoju postavljaju pred svoje dijete a tako i pred nas koji radimo s njima. Učenje čitanja analitičko-sintetičkom metodom kod djece s poteškoćama u razvoju predstavlja velik problem osobito kod one djece koja imaju poteškoće učenja auditivnom metodom. Slika odn. pisana riječ čini jezik vizualnim i time prevazilazi poteškoću učenja kroz slušanje, a sam program koncipiran je tako da omogućuje djetetu da bude uspješno. Upravo zbog toga roditeljima djece s Down sindromom, autizmom i svima onima koji uče vizualnim putem preporučam ovaj program.

Uspjeh je ključan

Autorica P. L. Oelwein u svojoj knjizi "Teaching Reading Children With Down Sy" navodi:

"Svi mi želimo biti uspješni u onome što radimo. Poslove u kojima smo uspješni općenito uživamo obavljati, i želimo ih raditi uvijek iznova. Uspjeh nas nadahnjuje na nastavljanje radom i postizanje daljnjih uspjeha. Neuspjesi nas često obeshrabruju pa nastojimo izbjegavati situacije u kojima očekujemo neuspjeh. Učenje vještine, složene i teške poput čitanja, može biti pravim izazovom koji nudi mnoštvo prigoda za neuspjeh. Ukoliko dijete ne razumije o čemu se radi, ne može pamtiti slova, glasove ili riječi, te čini mnogo pogrešaka, tada čitanje postaje odbojno, a dijete će nastojati izbjeći odbojnu situaciju. Znajući to, a znajući da mnoga djeca s Down sindromom ne mogu razumjeti dugoročne prednosti čitanja i nemaju ustrajnost u radu u slučaju neuspjeha, moramo programirati čitanje na način da dijete bude uspješno na svakom koraku na tom putu. "

Opširnije:Globalno čitanje

Radni listovi

Za početak trebamo 4 radna lista. Radni listovi su A4 formata, a na svakom od njih nalazi se fotografija jedne djetetu bliske osobe ispod koje je ispisano njeno ime. Treba voditi računa o tome da imena osoba koje odabiremo za prve radne listove ne počinju istim slovom. Fotografija mora biti bez suvišnih detalja a ime osobe ispisujemo najmanje 5 cm ispod slike. Dobro je riječi pisati crvenom bojom.

slike

Loto

Vrlo brzo nakon usvojenih nekoliko prvih riječi, započinjemo s različitim igrama kako bi usvojene riječi utvrdili i ponovili na nov i zanimljiv način. Jedna od tih igara je Loto igra.

Loto-imena

Kartice s riječima

Imena osoba prikazanih na radnim listovima moramo imati ispisana i na karticama. Važno je sa su sve kartice istih dimenzija, da su riječi centrirane po središnjoj osi i uvijek ispisane fontom iste veličine i boje. Dobro je napraviti odmah po dvije kartice s istim imenom. Duljina kartice obično je jednaka širini radnog lista jer je to najjednostavnije za napraviti.

kartice

Igra s čašama

Igra čašama je jedan od zanimljivih načina ponavljanja i utvrđivanja usvojenih riječi.Kada dijete usvoji nekoliko prvih riječi može ih sortirati prema početnom slovu.Još jedan zanimljiv način ponavljanja je kartanje. Za igru kartanja moramo imati po dvije kartice za svako usvojeno ime tako da učenik i nastavnik imaju iste kartice. Bacimo jednu karticu, a učenik treba izdvojiti istu takvu. Pri tome izgovara ime koje piše na kartici. U slijedećem krugu zamijenimo uloge.

case

Pinterest

Follow Me on Pinterest
Creative Commons License
Igram se i učim by Dubravka Kocanjer is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Based on a work at http://igramseiucim.com/